Diepvriesproducten staan bij de meesten van ons niet bekend om hun gezonde imago. Toch zijn ze zo slecht nog niet. Als we je vertellen dat invriezen zelfs een van de beste conserveermethoden is, zou je ons dan geloven?
Nederland is het land waar we lunchen met een 'bammetje' en ’s avonds een ‘AGV-tje’, oftewel aardappelen, groenten en vlees, eten. Je zou zeggen dat we hierdoor makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels zouden komen. Maar niks is minder waar.. Nederlanders eten massaal te weinig voedingsvezels terwijl deze essentieel zijn voor onder andere een goede werking van de spijsvertering1. Tijd om wat dieper in te gaan op deze bijzondere categorie macronutriënten.
Het afgelopen jaar stond onze gezondheid en weerstand centraler dan ooit tevoren. We gingen massaal in de keuken staan om gezonde maaltijden te bereiden, samen op 1,5 meter sporten en we doken wat eerder ons bed in om voldoende slaap te krijgen. We probeerden met z’n allen wat gezonder te leven om ons immuunsysteem een boost te geven en ons weerbaarder te maken voor de schade van binnenuit én buitenaf. Toch heeft dit een keerzijde. Een deel van de bevolking was bezig om zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen te krijgen door middel van onder andere antioxidant bommen en vitamines in pil- of poedervorm1. Maar heeft het lichaam deze kunstmatige toevoegingen wel nodig?
De Schijf van Vijf, wie kent hem niet? De welbekende Schijf van Vijf werd in Nederland al in 1953 geïntroduceerd. De Schijf van Vijf wordt aanbevolen door vele diëtisten en voedingsvoorlichters om dienen als richtlijn voor een gezond dieet. Maar deze tool heeft helaas bij velen een oubollig imago en daarnaast zijn er heel wat populaire diëten in omloop waardoor de voordelen van de Schijf van Vijf vaak onterecht teniet worden gedaan.