Het is de eerste maaltijd van de dag na een lange tijd niets te hebben gegeten: het ontbijt. Er wordt zelfs beweerd dat het ontbijt de meest belangrijke maaltijd van de dag is. Is dat wel zo? En wat moet je doen als je ’s ochtends niet zo’n eter bent?
Vetten zijn in veel diëten uit den boze, maar is dit wel terecht? Het heeft namelijk een hoop functionaliteiten en is dus zeker onmisbaar: vet is een een bron van energie, vitamine A, D, E, essentiële vetzuren en zorgt voor een isolatielaag1. Daarnaast hebben vetten een essentiële functie in het lichaam, het zijn namelijk de bouwstoffen van hormonen. Deze productgroep wegzetten als ‘kwaadaardig’ is dus helemaal niet terecht2.
Nederland is het land waar we lunchen met een 'bammetje' en ’s avonds een ‘AGV-tje’, oftewel aardappelen, groenten en vlees, eten. Je zou zeggen dat we hierdoor makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels zouden komen. Maar niks is minder waar.. Nederlanders eten massaal te weinig voedingsvezels terwijl deze essentieel zijn voor onder andere een goede werking van de spijsvertering1. Tijd om wat dieper in te gaan op deze bijzondere categorie macronutriënten.
Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn voor de een hét wondermiddel en de ander ziet het als een grote trend die wordt geleid door de overload aan marketing. Tegenwoordig word je overspoelt met proteïne-repen, -shakes, en andere informatie over eiwitten. Deze producten en informatie leggen vaak de nadruk op het verhogen van de eiwitinname. Maar is deze informatie wel juist, waar komt dat vandaan en moet jij er iets mee?