Dit is waarom vezels zo belangrijk zijn

Nederland is het land waar we lunchen met een 'bammetje' en ’s avonds een ‘AGV-tje’, oftewel aardappelen, groenten en vlees, eten. Je zou zeggen dat we hierdoor makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels zouden komen. Maar niks is minder waar.. Nederlanders eten massaal te weinig voedingsvezels terwijl deze essentieel zijn voor onder andere een goede werking van de spijsvertering1. Tijd om wat dieper in te gaan op deze bijzondere categorie macronutriënten.

Voedingsvezels, oftewel vezels behoren tot de koolhydraten. Vezels leveren energie aan ons lichaam in de vorm van kilocalorieën, oftewel ‘kcal’. Één gram vezels levert slechts 2 kcal en heeft daardoor een aanzienlijk lagere kcal-waarde dan andere macronutriënten2. Ze hebben daarnaast heel wat positieve effecten op onze gezondheid. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een goed werkende spijsvertering2. Vezels zijn namelijk een kei in het opnemen van vocht en de massa in onze darmen soepel te houden waardoor de stoelgang goed verloopt. Hierbij is voldoende vochtinname dan wel erg belangrijk2. Daarnaast geven vezels een langdurig verzadigd gevoel, waardoor een hongergevoel langer uitblijft2. Uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het WHO is gebleken dat de inname van voedingsmiddelen die veel vezels bevatten samenhangt met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker2

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is voor alle voedingstoffen vastgesteld door de gezondheidsraad en geeft een aanbeveling voor de hoeveelheid voedingsstoffen in een gezond dieet2. De ADH voor voedingsvezels is 30 tot 40 gram per dag. Volgens de VCP (voedselconsumptiepeiling) is de inname van de gemiddelde Nederlander maar zo’n 20 gram3. De hoogste tijd om hier verandering in te brengen, maar hoe? 

De belangrijkste bronnen van vezels zijn volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en noten2. Zo bevatten 4 volkoren boterhammen, 1 appel en een handje noten samen bijna 14 gram vezels. Als je daar ’s avonds een portie linzen (12,8 gram vezels) en een portie groente (10,6 gram vezels) bij optelt, krijg je al meer dan 37 gram voedingsvezels binnen. Zo gepiept!

Kleine aanpassingen in je dieet kunnen er al voor zorgen dat je meer voedingsvezels binnenkrijgt op een dag2. Door voldoende fruit (200 gram per dag), groente (250 gram per dag), peulvruchten (1 keer per week) en noten (25 gram per dag) te consumeren, kom je al snel aan voldoende vezels2. Kies jij vaak voor wit brood, witte pasta of witte rijst? Probeer deze te vervangen voor volkorenpasta en bijvoorbeeld zilvervliesrijst2. Door deze ‘eet-switch’ krijg je heel wat meer vezels binnen, heb je sneller een verzadigd gevoel en daarnaast hebben deze varianten vaak heel wat meer smaak!

Wist je dat onze Veggie Oats ook vol met vezels zitten? Ze mogen allemaal de beschermde term ‘bron van vezels’ dragen? Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kan je natuurlijk ook gewoon lekker een bakje Veggie Oats op het menu zetten ;)3

Bronnen:

 1. Inname vezel. (z.d.). Voedselconsumptiepeiling.
 2. Voedingscentrum. (z.d.-h). Vezels.
 3. Voedingscentrum. (z.d.). Voedingsclaims. Geraadpleegd op 26 mei 2021.
 4. Richtlijn vezelconsumptie - Hoeveel vezels moet ik per dag binnenkrijgen? (z.d.). Brood.net.

Uitgelichte collectie

 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per