Hoeveel eiwit heb je dagelijks écht nodig?

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn voor de een hét wondermiddel en de ander ziet het als een grote trend die wordt geleid door de overload aan marketing. Tegenwoordig word je overspoelt met proteïne-repen, -shakes, en andere informatie over eiwitten1. Deze producten en informatie leggen vaak de nadruk op het verhogen van de eiwitinname. Maar is deze informatie wel juist, waar komt dat vandaan en moet jij er iets mee?

‘Ieder mens heeft op dagelijkse basis een bepaalde hoeveelheid eiwit nodig om te kunnen functioneren’, aldus het Voedingscentrum. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en vormen de basis voor hormonen en neurotransmitters. Een eiwittekort kan dan ook leiden tot de afbraak van spiermassa, een verminderde spierkracht en een verlaagde weerstand2.

Nu zul je misschien denken ‘hoe meer eiwitten, hoe beter’, maar dat is te kort door de bocht. Er is namelijk ook een bovengrens aan wat je lichaam nodig heeft en effectief kan verwerken. Iedere gram eiwit levert energie aan het lichaam, zo’n 4 kilocalorieën per gram. Een teveel aan eiwitten wordt opgeslagen als vet in het lichaam2. Daar gaat je killerbody…
Het Voedingscentrum raadt daarom een bovengrens aan 25% van de energie inname. Dit wil zeggen dat ze niet meer dan 25% van de totale energie-inname aan eiwitten adviseren.
Eiwitten
Aan de andere kant van het spectrum hebben we een eiwittekort. Zoals bij elk voedingspatroon is het belangrijk om gevarieerd te eten. Ieder mens heeft een eigen lichaamssamenstelling en daarom heeft iedereen een andere eiwit behoefte. De minimale eiwitbehoefte om alle functies in je lichaam goed te laten werken is 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag2. Daarnaast zijn er voor speciale groepen andere richtlijnen, omdat die groepen meer eiwitten nodig hebben. Iemand met een vegetarisch dieet heeft bijvoorbeeld 20% extra eiwit nodig en een veganist zelfs 30%. Vegetariërs en veganisten zijn beperkter in eiwitbronnen die de essentiële aminozuren bevatten. Dierlijke producten bevatten alle essentiële aminozuren en doordat vegetariërs en veganisten deze minder tot niet binnen krijgen, hebben zij een extra verhoogde eiwitbehoefte en moeten ze goed opletten dat hun eiwitten uit verschillende bronnen worden gehaald2. Verder hebben ook fanatieke sporters meer eiwitten nodig, omdat zij door het sporten hun spieren meer beschadigen en de eiwitten voor het spierherstel zorgen. Verder hebben ook ouderen en mensen die herstellend zijn van een ziekte een verhoogde eiwitbehoefte3.

Bereken jouw eiwitbehoefte als volgt2:
Minimale eiwitbehoefte = gewicht in kg x 0,8 gram eiwit
Eiwitbehoefte van een vegetariër = (gewicht in kg x 0,8 gram eiwit) = … x 1,2
Eiwitbehoefte van een veganist = (gewicht in kg x 0,8 gram eiwit) = … x 1,3
Eiwitbehoefte van een herstellende zieke en/of oudere = gewicht in kg x 1,0 – 1,2 gram eiwit
Eiwitbehoefte van een duursporter = gewicht in kg x 1,2 – 1,4 gram eiwit
Eiwitbehoefte van een krachtsporter = gewicht in kg x 1,7 – 1,8 gram eiwit

Zijn alle protein shakes, -bars en andere producten dus noodzakelijk of een modetrend. Volgens ons een beetje van beide. Als je door de bank genomen gevarieerd eet en zorgt dat je in je hoofdmaaltijden voldoende eiwitten neemt, dan zijn ze zeker niet noodzakelijk, maar als je een veganist of vegetariër bent, veel sport of herstellende bent van een ziekte dan zijn ze wel erg handig en vaak is een protein bar toch wel een verstandigere (en ook meer verzadigende) keuze dan een suiker- en vetrijke chocoladereep.

Bronnen:

 1. De eiwittransitie: geen hype maar een trend. (2019, 20 september). Aeres.
 2. Voedingscentrum. (z.d.-b). Eiwitten.
 3. Ishibashi N, Plank LD, Sando K, Hill GL. Optimal protein requirements during the first 2 weeks after the onset of critical illness. Critical care medicine. 1998 Sep 1;26(9):1529-35.
 4. Gehring, J., Gaudichon, C., & Even, P. C. (2020). Food intake control and body weight regulation by dietary protein. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 55(6), e1–e8.
 5. Eiwitten. (2019, 9 december).

  [Foto: Zero23]

Uitgelichte collectie

 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per