Hoe gezond zijn diepvriesgroenten?

Een pizzaatje, wat kipnuggets. Diepvriesproducten staan bij de meesten van ons niet bekend om hun gezonde imago. Hoewel het voornaamste aanbod bestaat uit fastfood, zijn er ook voorgesneden groentes en kant-en-klare smoothiefruitmixen in het vriesvak te vinden. En die zijn zo slecht nog niet. Als we je vertellen dat invriezen zelfs een van de beste conserveermethoden is, zou je ons dan geloven?

Al eeuwenlang worden voedingsmiddelen geconserveerd om ze langer houdbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door drogen, pekelen (zouten) of koelen. Door voedingsmiddelen te conserveren dood je de ziektemakers of houd je de groei tegen. Voedsel bederft hierdoor minder snel, waardoor mensen minder snel ziek worden. 

Wie werkt met voedsel, krijgt vroeg of laat te maken met bederf. Vanaf het moment dat groente en fruit geplukt worden, treedt namelijk nutriëntenverlies op. Het maakt hierbij niet uit of het product ingevroren is of vers op de groente- en fruitafdeling bij jouw lokale groenteboer ligt. Verse groenten zijn nog ‘levend’ na de oogst en zullen geleidelijk achteruitgaan in kwaliteit. Verse groentes kunnen op kamertemperatuur na een week al 50 procent vitamine C verliezen. Bewaard bij 4°C kun je dit rekken naar tien dagen.

Met het invriezen wordt deze achteruitgang tot halt geroepen. Alvorens het invriezen wordt het fruit geblancheerd in water tussen de 32 en 35 graden Celsius. Het blancheren zorgt ervoor dat de enzymen die verkleuring veroorzaken, worden vernietigd. Zo blijven je groente en fruit er ook mooi uitzien. Wel treedt er een klein verlies van vitamine C op: zo’n 15 tot 20 procent. Wateroplosbare vitamines (B-complex, vitamine C) zijn gevoeliger voor lage temperaturen dan vetoplosbare vitamines (vitamine A, D,E, K). Vries jij graag voorgesneden stukjes groente en fruit in? Ook dan zullen er meer vitamines verloren gaan dan wanneer je groente in z’n geheel invriest. Tijd om wat dieper in te gaan op deze bijzondere categorie macronutriënten. Over het algemeen geldt: des te fijner het voedingsmiddel, des te meer vitamines er verloren gaan1

Natuurlijk reikt het diepvriesaanbod verder dan enkel groente en fruit en valt er weinig winst te behalen op die ananasplakjes van je pizza Hawaii. Maar de conserveermethode zelf is zo slecht nog niet en in sommige gevallen zelfs verser dan ‘vers’ (snap je ‘m ?;). Het nutriëntengehalte van ingevroren groente is minstens net zo hoog als hun verse variant en in sommige gevallen zelfs hoger 2. Het grootste verlies tijdens het invriezen is het gehalte vitamine C. Gelukkig krijgen wij Nederlanders dagelijks voldoende daarvan binnen3

Vers of ingevroren, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Vers heeft natuurlijk een andere smaakbeleving dan ingevroren, maar is wel langer houdbaar, waardoor je het altijd makkelijk “achter de hand” kunt hebben en vaak ook nog een stuk goedkoper. Of je nog voor vers of ingevroren gaat. Voor de gezondheidswaarde maakt het dus niet zoveel uit.

Bronnen:

1. Foodwatch. (z.d.). Vraag de diëtist: voedingswaarde verse groenten vs blik/diepvries.
2. Pubmed. (2015). Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage.
3. RIVM. (2016). Inname vitamine C

Uitgelichte collectie

 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per