Waarom gebruiken we nog plastic?

Op dagelijkse basis gebruiken we tal van producten die plastic bevatten. Plastic zit in je telefoon, om je televisie en je regenkleding is er van gemaakt. Bovendien wordt plastic gebruikt voor het bewaren van voedingsmiddelen. Maar waarom is dit en wat is de precieze functie van plastic bij voedingsmiddelen?

Plastic verpakkingen beschermen de voedingsmiddelen tegen bederf en kunnen zo de houdbaarheid van het product verlengen1. Omdat de voedingsmiddelen dan langer bewaard kunnen worden, wordt direct de voedselverspilling aangepakt. Dit heeft een nog grotere belasting op het milieu, dan de plastic verpakking, want hiervoor moeten gewassen gegroeid, vervoerd, verwerkt en weer opnieuw vervoerd worden2. De voedselverspilling zo laag mogelijk houden is dan ook de hoogste prioriteit wat duurzaamheid betreft.

Het gebruik van een ‘single use plastic’ verpakking heeft dus duidelijk zijn redenen. Er is momenteel, helaas, nog geen duurzamer alternatief dat voldoende voedselveilig is1. Onze verpakking is luchtdicht, waardoor (zoals hierboven beschreven) het proces van bederf flink wordt uitgesteld. Daarnaast is de verpakking licht in gewicht, waardoor het makkelijker te vervoeren is voor zowel de producent als de consumenten. Hierdoor kunnen ook meer producten vervoerd worden en scheelt dit weer bij de uitstoot van CO21. Tevens is deze verpakking ook beter recyclebaar. Kortom, genoeg redenen om voorlopig nog voor deze verpakking te kiezen!

Ook wij vinden het belangrijk om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarom hebben we nog enkele tips om zo min mogelijk op die afvalberg terecht te laten komen:

Zoek herbruikbare varianten

Probeer zoveel mogelijk herbruikbare vervangers te gebruiken3. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles, broodtrommel en een stoffen boodschappentasje. Heb jij Grünten’s linnen tasje al gespot in de webshop? Voor maar €7,50 bespaar je met het linnentasje al honderden plastic tasjes per jaar en loop je er ook nog eens hip bij!

Probeer geen voedsel weg te gooien

Door slim in te kopen, de koelkasttemperatuur op 4 graden te zetten en je koelkast slim in te richten, voorkom je al snel voedselverspilling3. Dit komt doordat eten dan minder snel bederft en bacteriën nauwelijks groeien3. Is een product toch over de datum? Kijk, ruik en proef voorzichtig en bepaal dan of je het product nog kunt eten3. Wist je dat Grünten ook tegen voedselverspilling is en dat wij geredde bananen gebruiken voor het maken van de Banana Pecan Veggie Oats?

Er is op het gebied van voedselveiligheid nog een hoop winst te behalen als het aankomt op duurzamere verpakkingen. Mocht deze veilige duurzamere variant opduiken, heeft hij onze stem!

Bronnen:

 1. Roland ten Klooster, verpakkingsontwerper en hoogleraar Packaging Design and Management aan de universiteit Twente, legt uit waarom we plastic verpakkingen gebruiken en wat de alternatieven zijn. (2021, 15 maart). National Geographic.
 2. Voedingscentrum. (z.d.-i). Verpakkingsmaterialen.
 3. Voedingscentrum. (z.d.-a). 7 tips om voedselverspilling te voorkomen.

Uitgelichte collectie

 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per 
 • Naam van je product
  Normale prijs
  €19,99
  Aanbiedingsprijs
  €19,99
  Normale prijs
  €19,99
  Uitverkocht
  Eenheidsprijs
  per