Hoe Grünten is begonnen

Mijn naam is Berend. Van kinds af aan ben ik al heel geïnteresseerd in eten. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op mijn achtste mijn eerste kookboek kreeg en voelde van jongs af aan dus al thuis in de keuken. Op de middelbare school nam mijn voorliefde voor eten wat heftigere proporties aan en werd ik steeds vaker getrokken door de ongezonde snacks uit de kantine. Hapje voor hapje was het resultaat hiervan dat ik op mijn 17 obesitas had en besloot ik dat het roer om moest. Ik ben me meer gaan interesseren in gezonde voeding en de relatie tussen voeding en gezondheid. Ik stond versteld wat dit deed voor mijn eigen gezondheid en de keuze voor gezondheidswetenschappen als studierichting was toen snel gemaakt.

Tijdens mijn studie kwam ik er achter ik dat meer dan driekwart van de Nederlanders niet aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid groente komt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste mensen vrijwel alleen groente tijdens het avondeten eten. Daarmee ga je het niet redden. Dat moet anders!

Ik experimenteerde zelf veel met nieuwe dingen in de keuken en had een ontbijt bedacht op basis van bloemkool met appel en kaneel. Over mijn bloemkool-appeltaart-ontbijtje, zoals ik dit destijds noemde, was ik zelf heel enthousiast. Elke ochtend keek ik weer uit naar mijn ontbijt dat groente bevatte maar smaakt naar appeltaart. Inmiddels was ik ook aan de slag gegaan als gezondheidscoach en de deelnemers die ik hierbij coachte waren ook laaiend enthousiast over mijn vinding.

Nadat ik klaar was met mijn Bachelor wilde ik een tussenjaar nemen om even op adem te komen en hierna nog een Master te doen. Ik merkte dat mijn handen begonnen te jeuken om al ècht iets concreets te gaan doen om Nederland gezonder te maken, in plaats van weer de studiebanken in te gaan. Naast mijn coachees raakten ook collega’s, vrienden en familie enthousiast over mijn naar kaneel geurende groente-ontbijtjes die ik overal mee naartoe nam. Na voor de zoveelste keer de receptuur voor iemand op te hebben geschreven besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en de tijd in mijn tussenjaar te benutten om een ondernemingsplan te schrijven. Naast de appeltaart-smaak werkte ik nog twee recepturen uit voor havermout met taartsmaak op basis van groente en zo was Grünten geboren. Die master is er uiteindelijk niet meer van gekomen, maar aan mijn doel om Nederland gezonder te maken en dagelijks aan die ADH aan groente te komen wordt nog elke dag gewerkt.  ‘Pie up your veggies’!

 
Berend met shirt Red Velvet Brownie logo rode biet
Berend verschil vroeger en nu

Hoeveel Grünten onze proevers binnen hebben!

5000
Euro aan crowdfunding
Sampelings
Winkels